Sztuka grillowania

Pomimo tego, że zima trzyma nas jeszcze pod kopułą brzydkiej pogody, zimna i braku słońca to niejednokrotnie zdarza nam się uciekać myślami do wiosny i sezonu letniego. Tęsknota do dni cieplejszych zwiększa się z pewnością u smakoszy, którzy z niecierpliwością wyczekują sezonu grillowego i świeżych warzyw i upraw. Niestety, podczas gdy wiatr i mróz szaleją na dworze, możemy sobie co najwyżej pomarzyć i poteoretyzować na temat grilla i innych piknikowych smakołyków. W tym wpisie przybliżmy więc sobie sposoby i patenty na udane grillowanie.

Czym jest grillowanie?

patelnie grillowe

Poruszając temat grillowania, warto odpowiedzieć sobie najpierw na pytanie, czym grillowanie jest i dlaczego warto się nim zainteresować. Otóż jest to oczywiście sztuka należąca do technik obróbki cieplnej żywności. Różni się jednak od pieczenia czy smażenia tym, że dane mięso, warzywa, czy cokolwiek sobie wymyślimy - smażymy nad ogniem, a nie przy pomocy suchego powietrza w piekarniku czy na gorącym tłuszczu w kuchennej patelni. Warto podkreślić, że grillować należy z głową, gdyż nieodpowiednie korzystanie z grilla może skutkować wytworzeniem niezdrowych substancji wynikających z przypalenia i za długiej ekspozycji na żywności na ogień.

Na czym grillujemy?

Samo grillowanie zaczynamy zawsze od wyboru sprzętu. To czy będziemy grillować na grillu jednorazowym, zabudowanym czy może wykorzystując patelnie grillowe, zależy z reguły od tego ile mamy czasu i możliwości, które na dany moment posiadamy. Wiadomo, że podczas imprezy w ogródku warto mieć dużego zabudowanego grilla, a na wyjeździe w teren szybko rozkładanego, jednorazowego, jednak co z osobami, które chciałyby spróbować grilla w domu? Tutaj przychodzą z pomocą wcześniej wspomniane patelnie grillowe. Wykorzystanie patelni grillowych pozwoli nam na wygodne, szybkie i bezproblemowe grillowanie w zaciszu własnego domostwa. Jest to na tyle atrakcyjne rozwiązanie, że warto je rozważyć właśnie teraz, gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Patelnie grillowe pozwalają nam smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu bez obawy o jakiekolwiek przywieranie, co także przemawia za zakupem, chociażby jednej do kuchennego użytku.

Kiedy i jak grillujemy?

Sezon na grilla rozpoczyna się dla każdego indywidualnie. Dla tych, którzy nie mogą się doczekać, wystarczy z reguły pierwsze porządniejsze słońce i kilka- kilkanaście stopni na plusie, by udać się gdzieś w teren lub chociaż do ogródka i przygotować grillowane co nieco. A co najchętniej jemy? Otóż zdecydowanie Polacy kochają grillować i nie grillują byle czego. Najczęściej na nasze ruszty trafiają bowiem tzw. konkrety, czyli mięsa, wędliny i kiełbasy.