Jeśli odpycha Cię jedzenie nafaszerowanych chemią kiełbas z marketów, a na zakup tradycyjnie wyrabianych wędlin zwyczajnie Cię nie masz pieniędzy, alternatywą pozostają domowe wyroby mięsne. Własnoręczna produkcja kiełbas nie jest zajęciem wybitnie trudnym, zwłaszcza jeśli dysponuje się zestawem wysokiej jakości półproduktów potrzebnych do ich przygotowania. Choć w zwykłych sklepach mięsnych dostęp do tego typu asortymentu jest mocno ograniczony, to w specjalistycznych sklepach z artykułami dla masarzy, na przykład w internetowy sklepie jelitaiprzyprawy.pl znajdziesz ich całe mnóstwo. A jakie konkretnie produkty przydadzą się przy produkcji domowej kiełbasy?

Dobre mięso to podstawa

Sklep Jelitaiprzyprawy.plBazą do przygotowania domowej kiełbasy jest oczywiście określony gatunek mięsa. Najczęściej jest to mięso wieprzowe i wołowe, choć do wyrobu kiełbas używać można również innych gatunków mięs, w tym baraniny czy mięsa drobiowego. Co ważne, do produkcji kiełbasy najlepiej wybierać mięsa świeże, które nie zostały poddane procesowi pakowania próżniowego. Takie mięso można wciąż kupić w niektórych sklepach mięsnych, a także na różnego rodzaju targowiskach i halach ze stosikami zajmującymi się sprzedażą tego typu produktów.

Przyprawy

Do wyrobu kiełbas metodą domową, prócz dobrej jakości mięsa, potrzebne będą nam również różnego rodzaju przyprawy. Gdy planujemy wędzenie kiełbasy, musimy zaopatrzyć się w sól peklującą lub saletrę potasową, której używamy do peklowania mięsa, z którego następnie będzie wyrabiana kiełbasa. Tego typu produkty nie są powszechnie dostępne, ale powinniśmy znaleźć je w dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych, ewentualnie w specjalistycznych sklepach masarskich, takich jak wspomniany już wcześniej sklep internetowy jelitaiprzypraw.pl. Poza solą i saletrą potasową, do wyrobu wędlin potrzebny będzie nam również pieprz, czosnek granulowany, jałowiec oraz wiele innych przypraw, które pozwolą nadać kiełbasie określony smak i aromat.

Jelita naturalne i osłonki

Przygotowanie kiełbasy wymaga użycia jednego z dwóch dostępnych rodzajów opakowania dla mięsa. Pierwszym rodzajem takiego opakowania są jelita naturalne, które można zamówić m.in. w internetowym sklepie https://jelitaiprzyprawy.pl. Drugim rodzajem są sztuczne, jadalne osłonki spożywcze – białkowe czy kolagenowe, i niejadalne – poliamidowe, celulozowe czy tekstylne. Jeśli panujesz wędzenie kiełbasy, najlepszym wyborem będą oczywiście jelita naturalne, dzięki którym kiełbasa nabierze niezwykle wyrazistego, intensywnego koloru i będzie po prostu lepsza w smaku.