Czym jest podpiwek?

Co jakiś czas popularne stają się napitki, które często pojawiały się w domach już wieki temu. Część z nich staje się bardzo znana, a mimo tego wiele osób nie wie, czym konkretnie są, co może rodzić wiele nieporozumień. Sprawdźmy zatem, czym jest w zasadzie podpiwek – jeden z najpopularniejszych obecnie obok kwasu chlebowego napitków, którego przynależność do grupy alkoholi jest dyskusyjna.

Dziś podpiwek proponowany jest często w niszowych barach jako alternatywa dla wielu napojów alkoholowych. Można go również uwarzyć samodzielnie w domowym zaciszu, jeśli tylko mamy wszystkie niezbędne produkty – a to nie jest trudne, patrząc na fakt dostępności gotowych kartonów ze wszystkimi niezbędnymi składnikami. Czym jest więc ostatecznie ten popularny napitek?

Czym jest podpiwek?

[caption id="attachment_10275" align="alignleft" width="300"]Podpiwek kujawski - zdjęcie ze sklepu winodomowe.pl Podpiwek kujawski - zdjęcie ze sklepu winodomowe.pl[/caption]

Najpierw określmy, czym w zasadzie jest ten napój, który starszemu pokoleniu kojarzy się przede wszystkim z czasami PRL-u oraz żniw na wsiach. Podpiwek, taki jak tutaj: https://www.winodomowe.pl/product-pol-865-Podpiwek-Kujawski-100g.html, jest napojem naturalnie gazowanym, fermentowanym podobnie jak alkohol. Jego zastosowanie opiera się głównie na walorach smakowych, a jako że serwowany jest chłodny, to często stosuje się go również w formie napoju na gorące, letnie dni. Obecność alkoholu w podpiwku jest dyskusyjna – ale oficjalnie nie uważa się go za napój alkoholowy (pijają go nawet starsze dzieci), jako że zawartość alkoholu jest tak niska jak np. w niektórych przetworach mlecznych, choćby kefirze. Im dłużej podpiwek fermentuje, tym większą ma zawartość alkoholu, aczkolwiek nadal mówimy o wartościach bardzo niskich.

Z czego robi się podpiwek?

Podstawowym składnikiem jest mąka słodowa bądź… kawa zbożowa naturalna, która składa się z prażonego żyta oraz jęczmienia. Do niej dodaje się szyszki chmielu, których zadaniem jest wprowadzenie do napitku charakterystycznej goryczki, dzięki której doskonale gaszone jest pragnienie. Prócz tego dodatkiem są drożdże, bez których całość nie sfermentuje, a także cukier (brązowy bądź biały), który będzie stanowił podstawę dla pracy drożdży. Do całości niekiedy dodaje się witaminy C bądź soku z cytryny, którego zadaniem jest wprowadzenie orzeźwiającej nuty do napitku. Alternatywnie, dla osób, które nie chcą samodzielnie dbać o właściwe proporcje składników, dobrym rozwiązaniem będzie zakupienie gotowych składników do podpiwku wraz z instrukcją, jak przygotować go krok po kroku.

Na koniec warto dodać, że podpiwek i kwas chlebowy nie są takimi samymi napojami, aczkolwiek często są mylone. Kwas chlebowy, jak sama nazwa mówi, powstaje jednak na chlebie tworzonym na żytnim, „prawdziwym” zakwasie.