Jakie naleśniki na deser?

Szukasz smacznej, słodkiej przekąski, której wykonanie nie zajmuje wiele czasu? Idealnym pomysłem będą klasyczne naleśniki na słodko z dżemem lub puszystym serkiem. Do przygotowania takich naleśników potrzebujesz jedynie łatwego do wyrobienia ciasta naleśnikowego na bazie mąki pszennej, jajek i mleka oraz nadzienia. Oczywiście możesz również wybrać się do lokalu, w którym serwowane są tego typu proste, ale niezwykle smaczne potrawy. Naleśniki w Poznaniu serwowane są w wielu różnych lokalach i jeśli masz na nie ochotę i nie chce Cię się robić ich osobiście, sycącą porcję smacznych kupisz za kilka-kilkanaście złotych.

Tradycyjne naleśniki z dżemem

naleśniki na słodko z malinamiBazą dobrych naleśników jest oczywiście odpowiednio wyrobione ciasto o śmietanowej, lejącej się konsystencji – takie ciasto dobrze rozprowadza się na patelni, jest miękkie i smaczne po usmażeniu. W przypadku naleśników z dżemem, do usmażonych na patelni placków potrzebujesz jeszcze słodkiego lub lekko kwaskowego farszu. Używać możesz praktycznie każdego dostępnego na rynku dżemu, a także wcześniej samodzielnie przygotowanych, domowych konfitur. Alternatywą lub dodatkiem do dżemu mogą być również świeże, sezonowe owoce, takie jak zmiksowane truskawki, jagody, poziomki czy maliny. Jeśli masz ochotę na takie naleśniki, a jest już po sezonie, poszukaj lokalu, w którym serwuje się je przez cały rok. Naleśniki w Poznaniu ze świeżymi owocami podawane są w kilku miejscach – warto ich poszukać.

Sycące naleśniki z serem

W tym przypadku nadzieniem będzie odpowiednio przygotowany twaróg. Do jego przygotowania potrzebujesz odrobiny mleka lub śmietany oraz cukru. Ciekawym pomysłem może być wybór cukru smakowego, na przykład cytrynowego, który podkręci smak serowego farszu. Taki puszysty, delikatny serek rozsmarowujemy na powierzchni wcześniej przygotowanych placków, zwijamy je w naleśnik i zapiekamy na patelni. Ten klasyczny rodzaj naleśników w Poznaniu podawany jest praktycznie w każdym lokalu, który ma w swojej ofercie klasyczne dania kuchni polskiej.