Czystek – czym jest i kiedy warto go pić?

To popularne zioło trafiło do klasyki naturalnych środków zdrowotnych. Jest kopalnią polifenoli, które skutecznie przeciwdziałają rozwojowi różnego rodzaju chorób. To naturalny przeciwutleniacz i smaczny napój, który może pomóc w wielu kwestiach związanych z funkcjonowaniem organizmu. Oto co nieco więcej o czystku.

Czystek – czym jest?

Czystek to roślina, a dokładniej zioło, z rodziny czystkowatych. Czystki stanowią ważny składnik frygany i makii oraz lasów sosnowych lub dębowych. W Polsce występuje tylko jako zioło uprawne, natomiast dziko występuje w basenie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej. W stanie naturalnym są to zimozielone krzewy o niewielkich rozmiarach do 1 metra z kwiatami spodeczkowatymi. W stanie gotowym do spożycia to suszone ziele do parzenia naparów.

Czystek – kiedy stosować?

Czystek to zioło wyjątkowo bogate w polifenole. To z kolei sprawia, że jest to naturalne źródło energii. Chroni przed nowotworami, ochrania naczynia krwionośne i przeciwdziała miażdżycy. Co więcej, hamuje także rozwój stanów zapalnych oraz ich pojawianie się, a więc może być stosowany przy tego typu schorzeniach. Jest przeciwbakteryjny, a więc pomaga walczyć z bakteriami i wirusami oraz ogólnie wzmacnia odporność naszego organizmu.

Czystek a nasz organizm

Picie czystka wspomaga działanie wielu obszarów ludzkiego organizmu, a co za tym idzie dba o ogólną jego sprawność. Jest także katalizatorem przyspieszonego metabolizmu, a więc można go pić na niestrawności i zgagi. Jednak wbrew obiegowej opinii nie przyczynia się do chudnięcia. To naturalne zioło ma w sobie jednak wystarczająco dużo korzystnych składników, by ogólnie poprawiać zdrowie każdego człowieka. Warto pić czystek zwłaszcza przy schorzeniach reumatycznych oraz w przypadku, gdy jesteśmy zagrożeni niewłaściwą pracą serca oraz przy podwyższonym cholesterolu. Jest to zioło, które w znaczący sposób przeciwdziała nowotworom oraz miażdżycy, a więc powinien być pity przede wszystkim przez osoby starsze.