Jesień to wspaniały czas dla wszystkich, którzy lubią wrześniowe warzywa i owoce. To także istny raj dla smakoszy grzybów, bo właśnie  na przełomie lata i jesieni rosną najpyszniejsze grzyby leśne. Jadalne grzyby rosną przez kilka miesięcy w roku, ale to stosunkowo ciepła i wilgotna jesień gwarantuje wysyp aromatycznych podgrzybków, kani, maślaków i borowików. Jeżeli po grzybobraniu nie jesteś w stu procentach pewna, czy zebrany grzyb jest faktycznie jadalny, swoje znaleziska zawieź do kontroli. Przy oddziałach Sanepidu są specjalne komisje, które udzielają darmowych konsultacji. Grzyby są przepyszne w zasadzie w każdej formie. Co ciekawe, ususzone zamykają w sobie mnóstwo smaku, dzięki czemu mogą być używane do gotowania przez cały rok. Warto czasem iść do lasu i chińskie grzyby dostępne w każdym markecie zamienić na nasze, polskie. Pokutuje  przekonanie, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Czy słusznie? Grzyby zawierają w sobie bardzo dużo wody, bo aż 80-90 procent. Jednak masa sucha to przede wszystkim białka cennym pożywieniem.  Aminokwasy zawarte w białkach muszą być dostarczane ludzkiemu organizmowi z zewnątrz, ponieważ sami nie potrafimy ich syntetyzować. Choćby dlatego warto czasem sięgnąć po te leśne skarby  i nieco uzupełnić swoja dietę. Grzyby zawierają także łatwo przyswajalne węglowodany, witaminy A, grupy B, D, PP. Są też cennym źródłem wielu minerałów- żelaza, selenu, wapnia, a nawet sodu. Pod tym względem bardziej wartościowe są kapelusze, ponieważ maja w swoim składzie więcej wartości odżywczych, niż trzonki. Warto zauważyć, że grzyby zachowują po ususzeniu nie tylko swój charakterystyczny aromat i smak (a cały proces suszenia nawet je wzmacnia), ale także swoje ważne składniki. Można zatem śmiało stwierdzić, ze grzyby są wartościowym pokarmem i nie powinno się ich unikać. Przez pewien czas dietetycy zalecali unikać jedzenia grzybów w ogóle, za wyjątkiem pieczarek. Wynikało o z obaw o zatrucia (zwłaszcza dzieci0, które są niestety wciąż spotykane wśród zbieraczy- amatorów. Zła opinia jednak przylgnęła do grzybków tak mocno, że niektórzy zupełnie wyeliminowali je z menu. Niepotrzebnie. Grzyby są pyszne, zdrowe i można je przechowywać przez długi czas.