Nie jest odkryciem, że zamiast cukru w codziennej diecie można stosować zdrowsze rozwiązania. Ponieważ jest ich wiele, można wybrać coś, co po prostu Ci zasmakuje. Co powiesz na syrop z agawy? Polecany nawet diabetykom (przy cukrzycy typu 2) czy podczas odchudzania. A może miód z akacji? Poprawi Twoją odporność – sprawdzi się więc w sezonie jesienno-zimowym. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto zdecydować się na te dwie propozycje!

Jakie właściwości ma syrop z agawy?

W Meksyku znany od dawna. Swego czasu jednak praktycznie cały świat oszalał na jego punkcie, gdy odkryto, że syrop z agawy jest produktem bezglutenowym oraz wegańskim. Swoim wyglądem przypomina miód lub syrop klonowy. Jest bardzo słodki, dzięki czemu ograniczenia w dozowaniu nie będą zbyt trudne. To sprawia, że z łatwością odzwyczaja ludzi od sięgania po cukier tradycyjny.  

Syrop posiada niski indeks glikemiczny: 15 - 30.  Może być stosowany przez osoby borykające się z problemem insulinooporności i chore na cukrzycę typu 2. Trzeba go jednak stosować w sposób umiarkowany, ponieważ ma dość wysoką kaloryczność (310 kcal w 100 g produktu). W porównaniu z białym cukrem ta kaloryczność jest aż 25% mniejsza.  Ciekawostką jest, że  wykazuje właściwości probiotyczne. Niektóre źródła podają, że zawiera w swoim składzie inulinę, która wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego i obniża poziom „złego” cholesterolu.

Miód z akacji, czyli naturalny sposób na poprawę odporności

Jesień i zima to sezon zachorowań na grypę i COVID-19. Każda z tych chorób może wywołać uciążliwe do zniesienia objawy, a poza tym mogą wystąpić powikłania, które na długo potrafią zaburzyć normalne funkcjonowanie człowieka. Dlatego warto zwrócić uwagę na produkty, dzięki którym można wzmocnić swoją odporność. A takie właściwości posiada właśnie miód akacjowy – co zauważono już i stosowano w starożytności. Miód ten ma duże walory smakowe oraz aromatyczny zapachu drzewa akacji. Jako jeden z nielicznych posiada bardzo jasną barwę.

Jakie właściwości ma miód akacjowy?

Miód akacjowy można stosować przy wielu dolegliwościach – jest pomocny przy refluksie, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, likwiduje problemy natury dermatologicznej (na przykład ropne wykwity), pomaga w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnic, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie. Wspomaga też pracę wielu narządów i układów w organizmie: wspomaga pracę serca, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, wspiera funkcjonowanie układu moczowego oraz wzmacnia ogólną odporność człowieka. Miód akacjowy jest też polecany w stanie przewlekłego zmęczenia i pogorszenia nastroju, zwalcza też spowodowaną tym stanem bezsenność.

Kiedy warto stosować miód akacjowy?

Jak widać, ten gatunek miodu warto stosować nie tylko w celu zapobiegania przeziębieniom i infekcjom grypopodobnym. Można go zażywać w takich sytuacjach przemęczenia jak w trakcie i po wysiłku fizycznym i intelektualnym. Z powodzeniem może stanowić zdrowy zamiennik wszelkiego rodzaju energetyków. Przyda się zatem osobom uczącym się i pracującym, a także sportowcom i osobom pracującym fizycznie. Jest polecany dla osób w każdym wieku (z wyjątkiem dzieci do 2 roku życia, gdyż trzeba uważać na ewentualne reakcje alergiczne).

Jak stosować miód akacjowy?

Miód można podawać na kilka sposobów. Najprościej jest nim słodzić napoje takie jak kawa i herbata, ale ich temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. Może stanowić dodatek do wypieków i deserów domowej roboty. Jest doskonały na ból gardła – skutecznie złagodzi bolesność.