Miód ma wiele wspaniałych właściwości, które doskonale wpływają na zdrowie. Są one uzależnione od tego, z jakiego gatunku roślin został wyprodukowany. Najdroższym i najbardziej znanym miodem na świecie, jest miód pochodzący z Nowej Zelandii wytwarzany z kwiatów krzewu Manuka.



Najcenniejszą substancją, którą zawierają miody manuka, jest methylglyoxal, czyli bardzo silny, naturalny antybiotyk niszczący wiele groźnych dla zdrowia bakterii, między innymi gronkowca złocistego oraz E. coli. Methylglyoxal można znaleźć także w innych miodach oraz w takich produktach, jak ser wino czy jogurt, jednak jego zawartość w tym pożywieniu jest bardzo niewielka.



Regularne spożywanie miodów manuka wpływa przede wszystkim na poprawienie odporności oraz wzmocnienie całego organizmu. Przynosi dobre efekty w przypadku infekcji bakteryjnych i wirusowych, a także pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit. Mogą go także stosować osoby cierpiące z powodu problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak wrzody oraz refluks.



Miód manuka jest również świetną maseczką o działaniu oczyszczającym oraz wygładzającym.