Jak wiecie, jestem mamą dziewczynki, Lidki. Dlatego bardzo bliska jest mi tematyka żywienia dzieci. Tutaj chcę podzielić na temat żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, a konkretnie skupić się na błędach, które popełniają rodzice małych dzieci. Te kilka wskazówek będzie cenne zwłaszcza dla tych, którzy nie maja zbyt dużo czasu, a może chęci, aby zgłębić tematykę. Cukier i słodziki Na miejscu pierwszym jest oczywiście najgorszy wróg dietetyków- słodycze. Dzieci spożywają zbyt dużo słodkości, który przyczynia się do powstawania próchnicy, otyłości, a także różnego rodzaju chorób. Głównym sprawcą tego stanu rzeczy jest cukier. Ale nie tylko w łakociach znajdziemy liczne węglowodany. Nawet rodzice, którzy zwracają uwagę na to, co je ich pociecha, nie zdają sobie często sprawy, że obecnie cukier jest dodawany do mnóstwa produktów. Nawet takich, które same w sobie są słodkie, np. soki owocowe. Oprócz tego znajdziemy go w napojach, gotowych daniach, mieszankach przypraw itd. Problemem jest duża kaloryczność np. batonika, który zaspokaja kaloryczne zapotrzebowanie na niemal cały dzień, a nie dostarcza poza tym innych składników odżywczych, jak białka, witaminy i minerały. Organizm domaga się coraz to kolejnych posiłków, które uzupełnią niedobory. Jeżeli dziecko sięga w tym momencie po kolejne niezdrowe produkty, skazuje siebie na otyłość i choroby. Monotonia Drugim częstym błędem jest monotonna dieta. Oznacza to, że dziecko nie je niczego spoza określonej puli produktów. Dieta powinna być zróżnicowana, aby zaspokajać potrzeby rosnącego organizmu. Urozmaicenie posiłków bywa niestety trudne, ponieważ maluchy wyjątkowo nie lubią być nakłaniane do próbowania nowych produktów. Dziecko zawsze wybierze to, co już zna. Nie można jednak pozwolić na zamknięcie dziecka w żywieniowym kole. Warto przekonywać do nowych smaków, np. dzięki estetycznemu podaniu potrawy. Pamiętajmy, że dzieci jedzą przede wszystkim oczami! Sól i konserwanty Jemy stanowczo za dużo soli, która zaburza pracę nerek, powoduje zatrzymanie wody w organizmie. Sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego człowieka, ale dobrze zbilansowana dieta dostarczy sól wraz ze spożywanymi produktami (minerały są w warzywach, mięsie, grzybach).