Wielu światowej sławy kawoszy, zajmuje się porównywaniem smaków i oceną jakości kaw. Większość z nich dochodzi do tego samego wniosku – kawa włoska nie ma sobie równych!

Jak przygotowuje się włoską kawę?

Kawa włoska to nic innego jak unikalny sposób wypalania ziarenek. Włosi podgrzewają ziarenka do bardzo wysokich temperatur sprawiając, że mają jedyny w swoim rodzaju ciemny kolor. Dodatkowo, na powierzchni ziarenek występuje lekko tłusta otoczka – naturalny olej, który wytwarza się pod wpływem intensywnego ogrzewania. We Włoszech, stopień wypalenia ziaren zależy przede wszystkim od regionu – w północnej części kraju, kawy poddawane są nieco lżejszej obróbce cieplnej, która stopniowo wzrasta, wraz z miejscowościami znajdującymi się bliżej południa. I tak, gorący Neapol może poszczycić się kawą gorzką i niezwykle mocną, której znaleźć możemy więcej robusty niż arabiki, a północne mieszanki ciemnego napoju to głównie dominacja lekkiej i delikatnej w smaku arabiki.

Energia w małej filiżance

kawa włoskaWłoskie espresso, czyli nieśmiertelna wizytówka Włoch, to nic innego jak esencja intensywnej i bardzo energetycznej kawy, zamkniętej w maleńkiej filiżance. Włosi tak upodobali sobie tą metodę picia kawy, że stworzono nawet Narodowy Instytut Espresso, który ściśle określa sposób przygotowania tego wyjątkowego napoju. Współcześni bariści i domowi entuzjaści picia kawy uważają, że kawa włoska, a szczególnie espresso, stanowi wzór, na którym należy tworzyć inne odmiany tego brązowego trunku: latte, cappuccino i macchiato.

Najważniejsza jakość

Bez wątpienia, smak kawy zależny jest nie tylko od metody wypalania ziaren, ale również od samej jakości tych drogocennych nasion. Kawa włoska dobrze wypalona, posiada intensywny czekoladowo-orzechowy smak. Niestety, łatwo stracić ten aromat, przegrzewając zbytnio ziarenka. Dlatego jedynie wysokiej klasy palarnie kawy, mogą poszczycić się nietuzinkowym i oryginalnym smakiem włoskiej kawy. To właśnie wieloletnie doświadczenie i często wykorzystywanie metod sprzed wieków powoduje, że dobrej jakości kawa włoska jest uznawana za najlepszą na świecie.

Na wszystkich kontynentach istnieje wiele odmian kaw i na pewno każda z nich znajdzie swojego amatora. To, czy wybierzemy kawę włoską, kolumbijską czy etiopską, zależy wyłącznie od naszych osobistych upodobań. Jednak aby móc podjąć właściwą decyzję, warto napić się każdego rodzaju kawy i otworzyć na nowe doznania smakowe.