Japońska zielona herbata – zdrową prawdziwą herbatą

Japońska zielona herbata, to trunek, który jako jedyny ma prawo być określanym mianem prawdziwej, zdrowej herbaty. Ważnym jest, aby jej ziarna pochodziły z japońskich plantacji. Dzięki czemu po jej zaparzeniu dostarczymy naszemu organizmowi prawdziwych, potrzebnych właściwości odżywczych. Ten wyjątkowy napój przygotowywany jest na wiele sposób w zależności od rodzaju danej herbaty, ale również od kraju, w którym jest zaparzany. Wiele z tych rytuałów zintegrowało się z kulturowymi tradycjami.

Niesamowite właściwości zdrowotne

Dzięki japońskiej zielonej herbacie dostrzec można pozytywne zmiany dotyczące pracy mózgu czy serca. Zauważono również niesamowite właściwości bakteriobójcze oraz antybakteryjne zapobiegające opryszczce czy pomagające w walce z trądzikiem. Japońska zielona herbata (https://nagomi.pl/pl/682-zielona-herbata) jest także niezastąpionym napojem po całonocnych zabawach alkoholowych. Wszystko za sprawą wielu witamin, które w tak prosty sposób możemy dostarczyć organizmowi. Należą do nich witaminy B1, B2, niacyna, C, E oraz P. Ponadto japońska zielona herbata bogata jest w minerały, takie jak: wapń, fosfor, miedź, bor, mangan oraz cynk. Japońska zielona herbataJapońskie zielone herbaty bezpiecznie blokują wolne rodniki przed zadomowieniem w naszym organizmie. Zalecane jest ich picie po każdym posiłku w celu orzeźwienia.

Częstym zastosowaniem picia japońskich zielonych herbat są ich możliwości do pobudzania. Poprawiają bowiem zdolność do stymulowania układu nerwowego, zwiększają pamięć, poprawiają koncentrację, a przede wszystkim w sposób efektywny walczą ze zmęczeniem. Kofeina zawarta w japońskiej herbacie zielonej związana jest z taninami, które uwalniają ją do krwi szybciej niż kofeina zawarta w kawie.

Wyjątkowy smak

Japońskie herbaty zielone pomimo walorów zdrowotnych posiadają także walory smakowe. Dzieje się tak dzięki umami, który jest piątym podstawowym smakiem, zaraz po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim. Jest to smak kwasu glutaminowego, który można dostrzec w dojrzałych pomidorach czy też, w tak bardzo cenionym w Japonii, sosie sojowym. Dzięki temu smakowi japońskie herbaty zielone wyróżniają się na tle innych, które są dostępne na rynku.

Przygotowanie

Bardzo ważną rzeczą sprzyjającą uwolnienie wszystkich pozytywnych aspektów japońskich zielonych herbat jest sposób ich zaparzania. Oczywiście uzależnione jest to od osobistych preferencji, aczkolwiek zaleca się, aby do kubka o pojemności 250 ml wsypywać około 4 gram liści. Najważniejszą informacją przy tym jest fakt, iż owych trunków nie należy zalewać wrzącą wodą, gdyż zniszczyć to może wszelkie korzystne właściwości.