Nietolerancja glutenu to bardzo uciążliwe schorzenie, które może wywołać wiele nieprzyjemnych i niebezpiecznych skutków. Spożywany pokarm nie jest w całości trawiony, a jego efektem są dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Czym objawia się tego rodzaju zaburzenie? Jak leczyć nietolerancję? Jak przygotowywać jedzenie bezglutenowe i tworzyć dopasowaną dietę?
Objawy nietolerancji glutenu
Wrażliwość na gluten to choroba niealergiczna zazwyczaj będąca reakcją na złe działanie układu immunologicznego. Schorzenie to może wystąpić w każdym wieku bez względu na płeć. Zaburzenie może pojawić się nagle, a jego postać może przyjąć formę przejściową. Nietolerancja na gluten to choroba, którą można zdiagnozować po wystąpieniu wielu widocznych i dokuczliwych objawów. Są nimi przede wszystkim:
- bóle brzucha,
- ogłólne zmęczenie i osłabienie,
- brak energii,
- nudności i wymioty,
- zaczerwienienie i obrzęk języka,
- uczucie pieczenie przy wylocie żołądka,
- skurcze mięśni, odrętwienie,
Objawy i skutki nietolerancji można obniżyć stosując odpowiednią dietę, jak również przyjmując pewne środki i preparaty farmakologiczne. Jak jedzenie bezglutenowe działania na organizm? Jak je przygotować?
Dieta bezglutenowa
Spożywanie jedzenia bezglutenowego może znacznie poprawić stan zdrowia chorego. Zmniejszy i złagodzi występowanie poszczególnych objawów, jak również zapobiegnie dalszemu rozwojowi choroby. Dieta to podstawa leczenia nietoleracji, a dobranie odpowiednich składników odzywczych znacznie poprawi jakość życia. Sama dieta nie jest prosta, a podczas jej stosowania należy wykluczyć wiele produktów. Zapobiega ona rozwojowi chorób takich jak: nietolerancja glutenu i pszenicy, celiakia, choroby autoimmunologiczne, autyzm czy choroba Addisona.
Jedzenie bezglutenowe charakteryzuje się przede wszystkim wykluczeniem tego składnika z pożywienia naturalnego, jak i przetwarzanego. Przyjmowanie tego rodzaju diety niewiele różni się od stosowania powszechnych zasad zdrowego żywienia. Podstawą posiłków powinny być świeże i naturalne produkty, a dania spożywane 4-5 razy dziennie. Jakie posiłki komponować? W jaki sposób tworzyć menu? Których produktów unikać podczas nietolerancji glutenu?
Czego unikać w diecie bezglutenowej?
Tworząc posiłki związane z jedzeniem bezglutenowym warto przyswoić informacje na temat składu poszczególnych produktów. W tego rodzaju diecie ważne jest wykluczenie wszelkich pokarmów nawet ze śladowymi ilościami glutenu. Jakich produktów zatem unikać?
Dieta bezglutenowa nie powinna zawierać składników takich jak:
- pszenica, żyto, jęczmień,
- produkty przetworzone: pierogi, naleśniki, makaron pszenny i żytni, kopytka,
- pieczywo,
- bułki, bagietki,
- ciasta, ciastka, drożdżówki,
- pizza,
- panierka do mięs,
- produkty mleczne ze zbożami,
- sos sojowy.