Nietolerancja glutenu - jedzenie bezglutenowe i produkty zakazane w diecie

Nietolerancja glutenu to bardzo uciążliwe schorzenie, które może wywołać wiele nieprzyjemnych i niebezpiecznych skutków. Spożywany pokarm nie jest w całości trawiony, a jego efektem są dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Czym objawia się tego rodzaju zaburzenie? Jak leczyć nietolerancję? Jak przygotowywać jedzenie bezglutenowe i tworzyć dopasowaną dietę?

Objawy nietolerancji glutenu

Nietolerancja glutenu - jedzenie bezglutenowe i produkty zakazane w diecieWrażliwość na gluten to choroba niealergiczna zazwyczaj będąca reakcją na złe działanie układu immunologicznego. Schorzenie to może wystąpić w każdym wieku bez względu na płeć. Zaburzenie może pojawić się nagle, a jego postać może przyjąć formę przejściową. Nietolerancja na gluten to choroba, którą można zdiagnozować po wystąpieniu wielu widocznych i dokuczliwych objawów. Są nimi przede wszystkim:

  • bóle brzucha, 
  • ogłólne zmęczenie i osłabienie, 
  • brak energii, 
  • nudności i wymioty, 
  • zaczerwienienie i obrzęk języka, 
  • uczucie pieczenie przy wylocie żołądka, 
  • skurcze mięśni, odrętwienie,

Objawy i skutki nietolerancji można obniżyć stosując odpowiednią dietę, jak również przyjmując pewne środki i preparaty farmakologiczne. Jak jedzenie bezglutenowe działania na organizm? Jak je przygotować? 

Dieta bezglutenowa

Spożywanie jedzenia bezglutenowego może znacznie poprawić stan zdrowia chorego. Zmniejszy i złagodzi występowanie poszczególnych objawów, jak również zapobiegnie dalszemu rozwojowi choroby. Dieta to podstawa leczenia nietoleracji, a dobranie odpowiednich składników odzywczych znacznie poprawi jakość życia. Sama dieta nie jest prosta, a podczas jej stosowania należy wykluczyć wiele produktów. Zapobiega ona rozwojowi chorób takich jak: nietolerancja glutenu i pszenicy, celiakia, choroby autoimmunologiczne, autyzm czy choroba Addisona.

Jedzenie bezglutenowe charakteryzuje się przede wszystkim wykluczeniem tego składnika z pożywienia naturalnego, jak i przetwarzanego. Przyjmowanie tego rodzaju diety niewiele różni się od stosowania powszechnych zasad zdrowego żywienia. Podstawą posiłków powinny być świeże i naturalne produkty, a dania spożywane 4-5 razy dziennie. Jakie posiłki komponować? W jaki sposób tworzyć menu? Których produktów unikać podczas nietolerancji glutenu?
Czego unikać w diecie bezglutenowej?

Tworząc posiłki związane z jedzeniem bezglutenowym warto przyswoić informacje na temat składu poszczególnych produktów. W tego rodzaju diecie ważne jest wykluczenie wszelkich pokarmów nawet ze śladowymi ilościami glutenu. Jakich produktów zatem unikać?
Dieta bezglutenowa nie powinna zawierać składników takich jak:

  • pszenica, żyto, jęczmień, 
  • produkty przetworzone: pierogi, naleśniki, makaron pszenny i żytni, kopytka, 
  • pieczywo, 
  • bułki, bagietki, 
  • ciasta, ciastka, drożdżówki,
  • pizza, 
  • panierka do mięs,
  • produkty mleczne ze zbożami, 
  • sos sojowy.