Zalety oleju lnianego budwigowego

Tłuszcz jest niezbędnym elementem zdrowego żywienia, jednak nie każdy tłuszcz wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Optymalnym rozwiązaniem, polecanym przez dietetyków, wydaje się stosowanie tłuszczu zawierającego niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Takim właśnie, korzystnym dla naszego zdrowia, tłuszczem jest olej lniany budwigowy zawierający aż 95% nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Dostarczanie ich w pożywieniu jest niezbędne, ponieważ organizm człowieka nie potrafi samodzielnie tych kwasów wytworzyć, a są one konieczne dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów w naszym ciele. To powinien być podstawowy budulec błon komórkowych, jednak błędy żywieniowe powodują, iż zamiast omega-3 pojawiają się w nadmiarze kwasy omega-6, które sprzyjają rozwojowi nowotworu piersi oraz prostaty, a także stanów zapalnych.

Nazwa olej lniany budwigowy wywodzi się od nazwiska niemieckiej biochemiczki dr Johanny Budwig, która zainicjowała badania nad kwasami omega-3 i odkryła zależność pomiędzy ich brakiem a rozwojem komórek rakowych. Dieta przez nią opracowana, oparta na oleju lnianym, zalecana bywa nie tylko w profilaktyce, ale nawet leczeniu nowotworów. Podstawowym składnikiem diety jest pasta serowa przygotowywana z chudego twarogu zmiksowanego z olejem lnianym, dzięki czemu uruchomione zostają korzystne procesy biochemiczne umożliwiające maksymalną przyswajalność kwasu omega-3 przez organizm ludzki. Można również spożywać warzywa, owoce, ziarna, zioła. Wykluczony zostaje natomiast cukier, żywność przetworzona, sól kuchenna czy tłuszcze zwierzęce lub utwardzone.

Warto podkreślić, że olej lniany budwigowy jest tłoczony metodą „na zimno” z dojrzałych nasion lnu. Brak obróbki termicznej powoduje, że zostają zachowane wszelkie zdrowotne właściwości biologiczne oraz naturalne struktury, przede wszystkim wrażliwych na wysokie temperatury nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to również, nie można oleju lnianego podgrzewać czy też używać do smażenia i może być spożywany jedynie na zimno. Trzeba także pamiętać o tym, aby przechowywać go ciemnym i chłodnym miejscu oraz zużyć maksymalnie do trzech tygodni po otwarciu butelki.

Jeżeli komuś zależy na zachowaniu zdrowia, to powinien włączyć do codziennej diety olej lniany budwigowy, w dawce profilaktycznej 1-2 łyżki. Weganie, którzy nie jedzą sera, mogą dodawać go warzyw, polewać nim kaszę, a nawet spożywać samodzielnie. Po prostu, zawsze warto zapobiegać chorobom niż je leczyć. Olej lniany budwigowy możecie zakupić pod tym adresem - http://oct-opus.net/pol_m_Nasza-oferta_Oleje-zimnotloczone-tluszcze-roslinne-octy_Olej-lniany-budwigowy-181.html.