Właściwości Yerba Mate

Jeśli każdy dzień rozpoczynasz od picia mocnej kawy, która ma postawić Cię na nogi, sięgnij po ciekawą alternatywę i wybierz Yerba Mate. Rodzajów tej herbaty na naszym rynku jest bardzo dużo, dlatego, jeśli dopiero próbujesz jej smaków, zapoznaj się z kilkoma podstawowymi informacjami, które mogą znacznie ułatwić Ci wybór.

Herbata Yerba Mate dla początkujących

Na samym początku smak Yerby może okazać się mocny i gorzki. Wówczas warto wybierać smakowe rodzaje herbaty. Podczas zakupu powinniśmy decydować się na Yerbę z małą ilością pyłu. Ten również może zniechęcić. Yerba pochodząca z Argentyny posiada duże listki i mało pyłu, jest więc idealna dla początkujących.

herbata Yerba MateCenne listki w herbacie Yerba Mate

Duża część tych herbat posiada mieszankę listków, gałązek oraz pyłku. Jednak najwięcej kofeiny oraz wartości korzystnie wpływających na organizm człowieka znajduje się w samych listkach. Najbardziej jakościowe Yerby składają się wyłącznie z listków i pyłku, który podczas pierwszego parzenia nadaje mocny smak o wyrazisty aromat.

Co poza kofeiną

Herbata Yerba Mate jest najczęściej wybierana ze względu na dużą zawartość kofeiny. Jednak poza nią, Yerba zawiera sporo cennych dla zdrowia składników. Są to rutyna i kwas chlorogenowy, czyli przeciwutleniacze, a także witaminy A, B, C, E, wapń, potas, magnez, żelazo, selen, fosfor oraz mangan. Warto także podkreślić, że Yerba może obniżać nasz apetyt, zmniejszając poczucie głodu. Dlatego też jest idealna dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Kompozycja smaków

Poza klasyczną Yerbą, możemy wybrać także smakowe lub mocniejsze. Niestety, znaleźć można także Yerbę, która posiada sztuczne aromaty. Nie zawsze informacje te podane są na przodzie opakowania. Dlatego warto czytać skład znajdujący się z tyłu. Najbardziej jakościowe będą te Yerby z dodatkiem ziół, czy suszu z owoców. Mają one również właściwości zdrowotne, co przekonuje każdego z nas. Herbata Yerba Mate nie powinna zmieniać smaku, nawet po dziesiątym zalaniu, natomiast sztuczne aromaty mogą być wyczuwalne do dwóch lub trzech zaparzeń.