Ręcznie kute japońskie noże Tojiro

Firma Fujitora to przykład, jak doskonale można połączyć wielowiekową tradycję produkcji manualnej z nowoczesną technologią. Firma ta stworzyła markę doskonale ostrych noży Tojiro. Noże te są kute ręcznie metodą damastu (tzw. dziwer) polegającą na skuwaniu wielu warstw twardej stali węglowej, która stanowi rdzeń, z miękką stalą zawierającą chrom, molibden, kobalt.

Dzięki takiej technologii noże Tojiro są bardzo ostre i wytrzymałe. Ciągłe doskonalenie produktów i dążenie do zaspokojenia potrzeb klientów sprawiło, że Fujitora zajmuje 5 miejsce wśród producentów noży w Japonii, a marka Tojiro znana jest na całym świecie.

Toijro produkuje noże w kilku liniach różniących się ilością zastosowanych warstw, materiałem wykończeniowym rączek (drewno naturalne wykończone skuwką z bawolego rogu lub rączka z laminatu).

Najbardziej popularne linie:

• DP3 – wzornictwo w stylu europejskim, stal 3-warstwowa, rączka wykonana z laminatu,

• Aogami – wielowarstwowa stal wysokowęglowa o współczynniku twardości 62+ HRC,

• ZEN – trójwarstwowe noże ekstremalnie ostre,

• DP – 37 cieniuteńkich warstw zapewnia wyjątkową trwałość i ostrość noża,

• SIPPU – noże produkowane ze stali 37 lub 63 warstwowej o niespotykanej ostrości,

To tylko kilka najpopularniejszych. Propozycja Tojiro jest znacznie bogatsza, co sprawia, że każdy znajdzie noże odpowiednie dla siebie. Klienci mają do wyboru także dwa kierunki wzornictwa – tradycyjny japoński i zeuropeizowany.

Specyficzna technika ręcznego kucia noży powoduje ich szczególne właściwości, ale także wymaga konkretnych zabiegów zapewniających nożom zachowanie ich cech.

Jak dbać o noże Tojiro:

• myć delikatnymi detergentami i wycierać,

• nie wsadzać do zmywarki,

• używać desek drewnianych,

• używać ostrzałki ceramicznej.

Noże japońskie Tojiro odznaczają się wysoką ostrością i twardością, co oznacza, że równocześnie są kruche. Trzeba uważać, by nie spadły na bardzo twarde podłoże, nie wolno nimi kroić kości lub mrożonek, bo może to spowodować uszkodzenie klingi. Wyjątkowe właściwości noży Tojiro zapewniły im uznanie najlepszych szefów kuchni. Dlatego jeżeli chciałbyś sprawić tak nóż sobie lub bliskiej osobie - sprawdź ofertę na stronie http://www.frankherbert.pl/pol_m_Kuchnia_Noze-kuchenne_Noze-japonskie_Noze-japonskie-Tojiro-170.html