Olej lniany Bio i jego właściwości

Olej lniany Bio stanowi nieocenioną skarbnicę pozytywnych dla zdrowia składników, które wywierają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Duży udział w tym zakresie odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.

Dlatego tak ważne okazuje się ich dostarczanie z pożywieniem. Za co odpowiadają? Przede wszystkim za spadek cholesterolu, chroniąc jednocześnie przed wieloma chorobami spowodowanymi jego zbyt wysokim poziomem, m.in. miażdżycą.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym Bio(dostępnego np. w tym sklepie >klik<) odpowiadają również za stymulację procesów żywieniowych człowieka. Regulują ciśnienie krwi, funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego. Wywierają również ogromne znaczenie dla prawidłowego działania układu pokarmowego, oddechowego, a także narządów rozrodczych.

Dlaczego tak ważna okazuje się suplementacja diety w kwasy Omega? Ich niedobór w organizmie może powodować liczne upośledzenia czynności organów wewnętrznych, a także zwiększać podatność na infekcje czy dolegliwości skórne.

Z uwagi na swoje cenne właściwości, olej lniany Bio nie nadaje się do smażenia, gdyż w trakcie obróbki termicznej mógłby stracić wszystkie walory. Dlatego używa się go na zimno, jako dodatek do sosów, sałatek, gotowanych jarzyn. To świetna propozycja dla osób przebywających na diecie, gdyż preparat chroni przed odkładaniem się tkanki tłuszczowej.