Olej kokosowy dobry na wszystko!

Moda na naturalny olej z kolosa trwa już od kilku lat i nic nie wskazuje na to, by miała przeminąć! Ten wyjątkowy produkt znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, stając się między innymi składnikiem kremów oraz balsamów do ciała. Co sprawia, że olej z kokosa jest tak popularny? Oto jego wyjątkowe właściwości!

Olej kokosowy w kuchni

olej kokosowy

Dzięki odporności na wysoką temperaturę, olej kokosowy może być z powodzeniem wykorzystywany do smażenia potraw. Znajduje także zastosowanie w sałatkach, owsiankach i na kanapkach jako zdrowsza alternatywa dla masła. Jego oryginalny, delikatny zapach i smak sprawiają, że może stanowić ciekawy dodatek do wielu potraw.  Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Głównym składnikiem oleju kokosowego są kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Wśród nich można wyróżnić wiele cennych składników, takich jak kwas oleinowy, linolowy, linolenowy, a także rzadko spotykany kwas laurynowy. Ten ostatni ma wyjątkowo korzystny wpływ na organizm - wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie. Wspiera w walce z grypą, ospą, opryszczką, próchnicą zębów, a także wieloma innymi chorobami i dolegliwościami. W składzie oleju kokosowego znajduje się cały szereg witamin z grupy B, które regularnie spożywane, poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Olej ten zawiera też witaminę C i E, a także mnóstwo minerałów, w tym magnez, potas i wapń. Kupując olej kokosowy, zawsze należy wybierać ten, który jest nierafinowany i został wyprodukowany metodą zimnego tłoczenia, można go znaleźć tutaj https://foodsbyann.com/product-pol-202-Olej-kokosowy-ekologiczny-260ml.html Tylko taki produkt zachował swoje cenne właściwości i posiada wysokie wartości odżywcze. Niestety, w sklepach łatwo można kupić niskiej jakości, wysoko przetworzony olej, który podczas produkcji utracił większość właściwości zdrowotnych.

Olej kokosowy w kosmetyce

Duża zawartość witamin i minerałów sprawia, że olej pozyskiwany z kokosa znajduje także zastosowanie jako naturalny kosmetyk. Ma bardzo korzystny wpływ na wygląd skóry i włosów: zawiera dużą ilość antyoksydantów, które hamują procesy starzenia się skóry skutecznie nawilża, dlatego może zastąpić balsam do ciała nadaje blask włosom pomaga w walce z bliznami i rozstępami wygładza zmarszczki. Olej kokosowy można stosować samodzielnie, ale można też dodać go do swojego balsamu lub szamponu, aby wzmocnić ich działanie. Jest całkowicie naturalny i bezpieczny dla skóry, dlatego może zastąpić nawet kosmetyki dla niemowląt! Regularne stosowanie oleju kokosowego pozwala uzyskać zdrową, właściwie nawilżoną skórę.