Danie to obok kurczaka w sosie słodko-kwaśnym jest najczęściej zamawianym daniem w Azjatyckich knajpach. Jego bogactwo smaków oraz lekko pikantna nuta zaskarbiła sobie fanów na całym świecie. W sklepach dostępna jest niezliczona ilość gotowych mieszanek, sosów i innych półproduktów, które nieskutecznie starają się naśladować bogactwo aromatów tego indyjskiego przysmaku. Poniższy przepis umożliwi Wam- drodzy czytelnicy, przekonać się dlaczego danie to jest tak często serwowane. Proces mieszania smaków zaczynamy od zmiksowania 4 ząbków czosnku,1 cebuli,łyżki kurkumy,2 pędów trawy cytrynowej,łyżeczki chilli, imibru w proszku oraz łyżki oleju. Tak powstałą pastę wlewamy na patelnię i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy mieszając około 2 minut. Następnie zalewamy nieusmażonego do końca kurczaka połową litra bulionu i 200ml mleczka kokosowego. Dodajemy łyżkę kurkumy,sosu rybnego, dwie łyżki jasnego sosu sojowego i wrzucamy złamaną w pół laskę cynamonu. Czekamy aż sos zgęstnieje lecz wcześniej dodajemy jakieś zielone warzywo(fasolkę szparagową lub brokuł), które oprócz pięknej barwy na talerzu będzie dopełnieniem tego zdrowego dania. Tak, curry jest bardzo zdrowe, ze względu na zawartość kurkumy,imbiru, chilli- które od lat są stosowane w medycynie wschodu, a ich wartościowość potwierdzają współczesne badania. Danie pobudzi nasz metabolizm, a zawartość kurkumy jest zbawienna dla naszej wątroby, także wydaje się to być idealne danie przed nocnymi szaleństwami. Smacznego.