Niektórzy nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia od kubka mocnej, pachnącej kawy. Ten aromatyczny napój pobudza, dodaje energii i poprawia humor. Mocna kawa w typie espresso jest również świetną bazą do innych napojów, głównie kaw mlecznych, a także ciast, deserów, lodów i innych smakołyków.
Kawa jest ceniona na całym świecie. Jest to napój charakterystyczny dla krajów egzotycznych, o gorącym klimacie, ponieważ kawowce rosną w Ameryce Południowej, Afryce i na południu Azji. To właśnie tam kawa jest najbardziej zakorzeniona i stanowi element kultury. Ten aromatyczny napój zdołał jednak przedrzeć się także do naszej europejskiej kultury i wpleść się w nasze życie. Najbardziej udało się to na południu Europy, gdzie kawa ziarnista jest już znakiem rozpoznawczym Włoch, Hiszpanii i Portugalii. Bardzo ceniona jest również na południu Francji, które bezpośrednio graniczy z Włochami. Kawa ziarnista kojarzy się również z Austrią i najlepszą na świecie „kawą po Wiedeńsku”.
Kawa ziarnista to mieszanka różnych odmian Arabiki i Robusty lub czystej Arabiki. Raczej nie spotkamy czystej, 100% Robusty, ponieważ taka kawa miałaby w sobie zbyt dużo goryczy. Arabika dodaje naparowi delikatności. W zależności od gatunku, sposobu uprawy, nasłonecznienia i warunków pogodowych ziarna mogą osiągać odmienne właściwości. Niektóre z nich mogą mieć posmak orzechów, inne czekolady, karmelu, miodu, a nawet kwiatów, czy cytrusów. Bywają również ziarna, które dodają naparowi pikantności. Ogromną sztuką jest skomponować mieszankę ziaren w taki sposób, aby otrzymać wyważoną i przyjemną w smaku kawę. Wymaga to bardzo dobrego wyczucia smaku, doświadczenia, ale przede wszystkim wiedzy na temat wszystkich odmian. Na smak kawy wpływa również proces palenia, który odpowiada za wydobycie wszystkich walorów z ziaren. Zbyt krótkie lub za długie prażenie może zaburzyć smak ziaren i wprowadzić do napoju niepożądaną gorycz czy przesadną kwasowość. Warto tutaj dodać, że ziarna różnych gatunków trzeba prażyć w nieco innym stopniu.