Jak zrobić migdały w lukrze?

Wręczanie słodkich upominków gościom zaproszonym na ślub, chrzciny lub inną ważną uroczystość w ostatnich latach wyraźnie zyskuje na popularności. Takimi upominkami są najczęściej słodkie praliny, różnego rodzaju czekoladki lub niezwykle eleganckie migdały w lukrze. Co ciekawe, te ostatnie w dość prosty sposób możesz wykonać własnoręcznie. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią ilość całych migdałów – najlepiej zacząć od kilograma i przygotować lukier. Ten ostatni możesz kupić w gotowej formie lub przygotować go samodzielnie. 

Przygotowanie migdałów


migdały w lukrzeMigdały znajdziesz w każdym większym sklepie, w którym będzie dział z bakaliami. Możesz również zamówić je przez Internet. Wtedy zwykle wyjdzie taniej, ale zwykle musisz zamówić ich większą ilość. Jeśli najpierw chcesz sprawdzić, czy samodzielne przygotowanie migdałów w lukrze ma w ogóle sens, wystarczy kupić 200-250g. Ułatwisz sobie pracę, jeśli kupisz migdały już wyłuskane. Jeżeli kupiłaś migdały w skórce, wcześniej musisz sparzyć je gorącą wodą. Dzięki temu bez trudu pozbawisz je gorzkawej skórki i nie uszkodzisz delikatnej struktury samych orzechów. Do przygotowania migdałów w lukrze potrzebujesz całych orzechów, dlatego uważaj żeby przez przypadek ich nie przepołowić.

Przygotowanie lukru


Jeśli chcesz przygotować wyjątkowo dekoracyjne migdały w lukrze, warto sięgnąć po gotową masę lukrową, która ma elastyczną formę. Taką masę wystarczy rozwałkowana na placek o grubości 2-3mm i sztuka po sztuce, obtoczyć nią każdy z migdałów. Po obtoczeniu migdałów lukrem, strukturę lukru należy wygładzić. Możesz to zrobić obracając migdały w dłoniach lub tocząc je po powierzchni blatu – tak jakbyś je wałkowała dłonią. Jeśli nie zamierzasz korzystać z gotowej masy lukrowej, obrane migdały możesz zatopić w klasycznym lukrze przygotowanym na bazie cukru pudru i wody. Takim lukrem oblewasz migdały i czekasz aż lukier zastygnie. Niestety w ten sposób dużo trudniej uzyskać jednolitą powłokę lukru. Dużo lepszy efekt osiągniesz korzystając z pierwszej metody. Oczywiście, jeśli brak Ci cierpliwości, zawsze możesz kupić gotowe migdały w lukrze. Te są dziś powszechnie dostępne i występują w wielu wersjach kolorystycznych.