Okres wiosenno letni oraz jesienny to dobra pora na zbieranie ziół i ich suszenie, by mieć zawsze pod ręką zdrowe herbatki. Dobrze jest również zrobić sobie zapasy z warzyw i owoców. Aby prawidłowo je zasuszyć, potrzebujemy suszarki do żywności. Będziemy jej też potrzebować gdy nadejdzie pora zbierania grzybów. Zasuszone podgrzybki i prawdziwki będą wybornie smakować w kapuśniaku lub pierogach.

Jak suszono żywność dawniej?

Nasze prababcie wykorzystywały do suszenia żywności strych, gdzie latem było bardzo ciepło, a ponieważ ta część domu miała otwory pod dachem, było również przewiewnie. Słońce nie docierało swoimi promieniami do schnących owoców i warzyw, dzięki czemu zachowywały swój naturalny kolor. Wówczas, coś takiego jak suszarki do żywności na prąd, w ogóle nie były znane.

Jabłka i gruszki były cięte na plasterki i nizane na nitkę, którą po nałożeniu wystarczającej ilości cząstek owoców, zawiązywało się w supełek i wieszało pod strzechą. W podobny sposób suszono grzyby. Owoce jagodowe rozsypywało się na dużą płachtę i tak się dosuszały. Zioła związywało się w kępki i wieszało na sznurku główkami do dołu. Mogły się suszyć nie tylko na strychu, ale także nad kuchnią paleniskową.

W drugiej połowie XX wieku weszły w życie kuchnie gazowe z piekarnikiem. Gospodynie mieszkające w blokach zaniechały suszenia warzyw, owoców i ziół. Piekarnika jedynie używały do pieczenia ciast i ewentualnie do suszenia grzybów. Popularne było suszenie grzybów na kaloryferach. Pojawiły się też pierwsze prymitywne elektryczne suszarki do żywności.

Suszona żywność dziś

Jak suszyć zioła, owoce, warzywa i grzyby?W obecnych czasach zaczęliśmy doceniać suszoną żywność, którą dobrze się przechowuje i ma znacznie więcej zachowanych składników odżywczych niż żywność przetworzona w słoikach (dżemy, powidła, konserwy). Mamy dostęp do dobrych suszarek do żywności, które są energooszczędne. Dzięki tym urządzeniom suszenie owoców i innych surowców przebiega jednolicie w konkretnie nastawionej temperaturze. 

Dużo większa ilość rusztów niż w zwykłym piekarniku, pozwala na suszenie żywności na kilku poziomach. Suszarki do żywności są okrągłe lub kwadratowe, ze sztucznego tworzywa lub metalu. Różnorodność na rynku suszarek do żywności pozwala nam wybrać najbardziej odpowiadającą naszym potrzebom. Suszenie odbywa się poprzez nastawioną temperaturę grzałek i podmuchu powietrza, które swobodnie dostaje się we wszystkie miejsca komory suszącej. Równomierne suszenie żywności zależy od prawidłowej cyrkulacji powietrza, które jest przez grzałki ocieplane. Ważną rolę odgrywa także pokrywa, posiadająca regulowane otwory wentylacyjne.