Europejskie kosmetyki sprzed wieków, a współczesne wykorzystanie oleju ze słodkich migdałów

Kiedy kosmetyki, nie były jeszcze produkowane na masową skalę i trzeba było produkować je ręcznie w domu, Włoszki upodobały sobie olej ze słodkich migdałów. Mimo że minęło wiele lat a koncerny kosmetyczne prześcigają się w nowościach, one nadal bardzo wierzą w swoje naturalne odkrycie sprzed wieków. Nie wiadomo kto pierwszy i dlaczego zastosował olejek w domowych kosmetykach, ale prawdopodobnie jak przy większości wielkich odkryć był to przypadek.

Pierwotne wykorzystanie oleju ze słodkich migdałów

Olej migdałowyDlaczego nazywa się to wielkim odkryciem? Ponieważ mało jest naszych rodzimych europejskich olejków o tak ogromnym znaczeniu w kosmetykach pielęgnacyjnych. Kiedyś zwłaszcza w rejonie Morza Śródziemnego olej ze słodkich migdałów był remedium na wszystkie skórne dolegliwości. Trądzik? Olej migdałowy. Blizny? Olej ze słodkich migdałów. Sucha skóra? Oczywiście olej ze słodkich migdałów. Mimo, że nikt wówczas nie miał pojęcia o składzie witaminowym i wartościach odżywczych, zdawano się na własną intuicję oraz przekazywane sobie przez kobiety z pokolenia na pokolenie dobre rady.

Wykorzystanie olejku w kosmetykach

Nie od dziś wiadomo, że słońce niszczy skórę i bardzo ją wysusza, więc pierwszym wykorzystaniem oleju ze słodkich migdałów było dodawanie go do kremów do opalania. Uważa się, że jego naturalna tłustość oraz zawartość witamin A i E nie tylko zadba o odpowiednie zabezpieczenie skóry, ale także nawilży i złagodzi pierwsze oparzenia słoneczne. Olej ze słodkich migdałów jest także składnikiem pomocniczym w balsamach, kremach i odżywkach. Świetnie wpływa na suche, łamliwe i puszące się włosy. Zastosowanie olejku jest takie popularne również ze względu na jego powszechny dostęp i stosunkowo niewysoką cenę.

Fantastyczny emolient dla przyszłych mam

Dla ciężarnych i młodych mam również dobra wiadomość. Olej migdałowy w formie naturalnej jest świetnym emolientem i jest pozbawiony alergenów. Można go z powodzeniem wykorzystać do smarowania rosnącego brzucha aby zapobiec rozstępom a później smarować i nawilżać nim skórę niemowlęcia. Olej migdałowy, kupiony w tym miejscu: https://ecospa.pl/produkt/olej-ze-slodkich-migdalow, jest gwarancją jakości i skuteczności działania.

Olej w wersji naturalnej

Olej migdałowy ma też całkiem długi okres przydatności. Otwarty słoik należy wykorzystać w pół roku. Trzeba go jednak dobrze zabezpieczyć i odpowiednio przechowywać aby nie zwietrzał. Kupując czysty olej ze słodkich migdałów trzeba być też przygotowanym na jego specyficzny zapach. Wszystkie balsamy i kremy pięknie pachnące migdałami, to nie zasługa olejku, ale sztucznych zapachów. Naturalny olejek ma specyficzny, lekko słodki, trochę ostry, nieco mdły, ale z pewnością nie nieprzyjemny, zapach.