W największych europejskich miastach od dawna modnym daniem na lunch jest lekki makaron z kurczakiem serwowany przez Azjatów. Błyskawiczne przygotowanie oraz lekkość i pożywność tego dania skłania codziennie masę ludzi do takiej formy obiadu. Przepis na kurczaka serwowanego na ulicach całego świata jest bardzo prosty, więc przygotowanie składników nie zajmie nam więcej niż 15 min, a sam proces gotowania niecałe 5. Przygotowania zaczynamy od umycia marchwi, pora, 150g kurczaka oraz garści kiełków(soi lub grzybków mun). Następnie kurczaka kroimy na jak najcieńsze paski i marynujemy w marynacie złożonej z 5 łyżeczek jasnego sosu sojowego,łyżki mielonego imbiru oraz łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków. Kolejnym krokiem jest ugotowanie makaronu(tu najlepiej sprawdza się makaron chiński, choć dobrze smakuje również spaghetti pełnoziarniste). Do naszego kurczaka dodajemy łyżkę mączki kukurydzianej, która zamknie wszystkie smaki marynaty. Patelnię lub woka podgrzewamy na maksymalnym ogniu bez oleju-ok. 3 min. Następnie dodajemy dwie łyżki oleju, wrzucamy naszego kurczaka i podsmażamy go ok 1 minuty, wsypujemy pokrojone w paski por oraz marchew, następnie kiełki i czekamy kolejną minutę energicznie mieszając zawartość woka. Gdy minie kolejna minuta dorzucamy makaron i podlewamy wszystko dwiema/trzema łyżkami jasnego sosu sojowego. Danie serwujemy natychmiast po przygotowaniu i z uśmiechem na twarzy obserwujemy zachwyt na szczęśliwców, którzy mają okazję kosztować naszego dania.