Dieta optymalna – co to i komu jest polecana?

Obecnie zdecydowanie nie można narzekać na brak wyboru diet – specjaliści od żywienia proponują wiele jadłospisów, których celem ma być pomoc w zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, poprawa zdrowia i samopoczucia lub wspomaganie leczenia różnorodnych chorób. Wśród nich znalazła się także dieta optymalna. Co to takiego, na czym polega i komu jest polecana? Sprawdzamy!

Dieta optymalna – co to?

Słysząc „dieta optymalna”, zastanawiasz się, co to takiego. Pod tą nazwą kryje się po prostu odpowiednio zbilansowany, racjonalny jadłospis, który dostarcza ciału wszystkich składników odżywczych, czyli białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin i minerałów. Plan żywieniowy bazuje na zdrowych produktach, których spożywanie ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę całego ludzkiego organizmu. Co ciekawe, dieta optymalna opiera się na piramidzie żywienia, którą opracowali specjaliści. W Polsce jej publikacją zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Co w niej znajdziesz? Warzywa i owoce, które powinny gościć na talerzach najczęściej – to właśnie one znajdują się na dole piramidy. Kolejne są produkty zbożowe, kasze i makarony, wyżej nabiał, nad nim ryby, jajka i mięso oraz tłuszcze. Ostatnia grupa artykułów, która znalazła się na szczycie piramidy, powinna być spożywana w najmniejszej ilości.

Dla kogo jest dieta optymalna?

Nie tylko osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, mogą cieszyć się korzyściami, jakie niesie za sobą dieta optymalna. Co to oznacza? Jadłospis z powodzeniem sprawdzi się także w sytuacji, jeśli chcesz po prostu zacząć zdrowo się odżywiać. Warto jednak pamiętać, że ten sposób żywienia odrobinę się różni w zależności od grupy wiekowej. Dlatego też Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie publikuje różne piramidy dla dorosłych, osób starszych oraz dzieci i młodzieży. Dieta optymalna jest polecana przez liczne polskie towarzystwa i instytucje, np. Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Polski Komitet Zwalczania Raka czy Narodowy Program Profilaktyki Cholesterolowej.

Dieta optymalna – podstawowe zasady

Rozpoczynając zdrowe odżywianie zgodnie z zasadami diety optymalnej, należy spożywać przynajmniej 3 posiłki dziennie. Najlepiej jednak, aby ich liczba wynosiła 5, czyli śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. W jadłospisie nie może zabraknąć produktów zbożowych zawierających węglowodany czy witaminę B1 i B6, warzyw i owoców, które są smaczną dawką witamin i minerałów oraz pełnowartościowych źródeł białka, np. chudego mięsa. Nie masz pomysłu na samodzielne opracowanie diety optymalnej? Skorzystaj z naszej pomocy, zamawiając jeden z odpowiednio zbilansowanych planów żywieniowych dostępnych na WygodnaDieta.pl!